miercuri, 17 septembrie 2008

de cate ori spunem "te iubesc"

am citit ceva scris de un prieten. spune ca primul "te iubesc" e o greseala pentru ca suntem prea tineri, apoi din obligatie pentru ca si celalalt a zis, apoi pentru ca am crezut ca-i adevarat, a patra oara pentru ca asta simtim atunci. dar tot se termina. deci de cate ori? care dintre datile astea e adevarat? unele poate sunt, pentru ca spunem ce simtim in momentul ala. deci sa lasam la o parte datile in care spunem "te iubesc" doar pentru ca a spus si celalalt. desi...si-atunci e discutabil. "te iubesc" este o abordare de moment a unui sentiment. nu inseamna ca pe tine te iubesc mereu, sau pe tine, sau pe mama sau pe frate-miu. nu pot sa spun ca atunci cand ma enerveaza frate-miu il iubesc, nu? pot sa iubesc un animal care traieste zece ani sau cinspe ani si apoi sa-mi iau alt animal si sa-l iubesc. pot sa iubesc o chitara la fel de mult cum iubesc un pahar. la fel e si cu oamenii. azi iubim pe cineva, peste un minut ma gandesc la ce rapoarte am de facut si nu-l mai iubesc. e atat de simplu. gandul, logica ma fac sa iubesc un om, nu sentimentele. sentimentul este indragosteala, fluturi in burta, dor, nu dragoste. dragostea e logica: vreau sa facem de mancare impreuna, sa locuim in acceasi casa, sa mergem oriunde impreuna, sa iti cunosc prietenii, sa radem, sa iti spal hainele, sa impartim banii, sa plangem impreuna, sa vedem meciul. nu oftatul de dor, nu machiatul pentru intalnire, nu mangaierile din parc si plimbatul cu barca. cum altfel au rezistat bunicii sau parintii nostri atatia ani? din fluturasi in burta? rezista fluturii atata timp? eu nu cred. au stat impreuna pentru ca a existat intelegere, compatibilitate, le-au placut aceleasi lucruri, si-au dorit aceleasi lucruri sa le faca impreuna. ma uit la bunicii mei. vad cum il ia bunica pe bunicul de gat si-l pupa pe obraz, vad cum isi fac cadou de ziua lor de casatorie, cum danseaza impreuna la diferite petreceri, cum ii cere bunica intai parerea lui despre cum e mancarea, vad cum ii face el cafeaua dimineata-de-dimineata. asta e iubirea. atunci poti sa spui "te iubesc". cand stii ca si celalalt vrea acelasi bar cu muzica buna, cand si celalalt vrea calatoriile prin desert sau pe munti sau in Irlanda, cand si celuilalt ii place sa vada meciuri de fotbal desi pana atunci nici nu-l interesau. doar de dragul tau.

13 comentarii:

Anonim spunea...

As vrea sa se inlocuiasca TE iubesc cu altele : "Mor dupa tine", cu "acum ma simt minunat cu tine". De multe ori folosim Te iubesc ca e mai scurt si terminam mai repede ce aveam de spus. Eu unul nu mai pot sa spun Te iubesc. M-am saturat.

Anonim spunea...

Nu cred ca "Te iubesc" are legatura cu logica. Te iubesc are legatura cu ceea ce simti dupa ce fluturii din stomac au trecut, s-au transformat in altceva. Nimic din aceste sentimente nu are legatura cu rationalul, cu mintea, cu logica. Sunt sentimente care pornesc de undeva...din noi...la inceput, firav dar cu forta totusi, de la fluturii din stomac si cresc...trec prin fazele de vreau cu tine si doar cu tine sa facem lucruri, te iubesc, vreau sa...si ajunge la o maturitate, fireasca dar nu atit de tentanta cind vorbesti despre ea, in care vrem cu ala si facem cu el totul si intelegerea si toleranta, si bunele si relele si zilele cu soare si cele cu nori si ploaie...toate sunt in "te iubesc". Deunazi, cind constient stiam, din cap, ca fluturii mei din stomac s-au dus am avut parte de o surpriza...m-am trezit la usa cu cineva care nu se vedea de dupa buchetul enorm de crizanteme...si flutii mei au revenit in forta...m-am reindragostit...

Anonim spunea...

interesant...
stateam sa ma gandesc ca nu putem niciodata fi sinceri 100% cand spunem "te iubesc" daca noi, pe noi insine nu ne iubim. Adica uite: daca tu nu te iubesti pe tine, de unde naiba stii ca pe iubitul tau, pe paharul tau, pe whattever il "iubesti"?!
Cat despre sentimentul ala cu fluturei, si-asa... fac pariu ca bunica ta simte un fluturel (mai rar, dar e acolo la locul lui fluturelu') cand se trezeste cu aroma cafelei facute de "el".
Din pacate mai sunt si te iubesc-urile spuse de dragul cuvintelor (suna bine) si al dracului sa fie daca inteleg cum le ies oamenilor pe gura.
Uneori admir "te iubesc"-urile prietenesti, spuse fara nimic pasional sau sexual sau legat de convietuire... Bai, te iubesc ca esti, fiindca ma bucura sa te cunosc, fiindca ma simt minunat cand interactionam (ca bem o cafea sau stam la o barfa)...
Cred ca cel mai frumos te iubesc este "te iubesc ca pe mine insami", fiindca, sa fim seriosi, fiecare isi doreste pt sine numai bine ;)

boho spunea...

se poate inlocui "te iubesc" cu ce vrei, totul e sa se inteleaga intentia.

boho spunea...

Ma bucura ce ai spus, ariadna. Si eu cred, dar nu stiam in cuvinte, ca, statistic, vorbind cel putin, e mai sincer un te iubesc spus unui prieten, decat un te iubesc spus unui iubit.
boho

suzana spunea...

pare doar nesincer pentru ca e mai des folosit. tot statistic, boho, este si ca isi pierd din semnificatie sau din intensitate cuvintele spuse mai des. deci tot n-ai dreptate. o luati foarte pesonal asta. ganditi-va ca si cum ati fi altcineva, nu voi insiva pentru ca nu mai ganditi obiectiv.

Bonjour spunea...

te iubesc cum ma iubesc pe mine e aroganta dupa parerea mea.
daca te-ai saturat sa spui te iubesc inseamna ca folosesti expresia fara niciun substrat, fara o fundatie, il folosesti superficial. pentru ca daca tu chiar simti ce spui, ai putea sa o spui de 44789923 de ori pe zi, pe luna, pe an, pe viata. nici macar nu e relevant. ideea in sine aici este sa o spui numai daca o simti. altfel degeaba...de-asta totul devine ultra-folosit si isi pierde valoarea in fata celorlalti.

boho spunea...

da. si nu mai gandim obiectiv ca am baut mai mult si tu ai baut doar apa.

boho spunea...

bonjour , esti putin in urma cu discutia. Se porneste de la premiza ca pana acum ,momentul x, ai/am spus te iubesc de 3/5/7 ori. si de fiecare data ai crezut ca esti sincer. Ai spus ca ai crezut asta, nu doar superficial. Intrebarea vine acum , la putin timp dupa momentul asta/x, cand te intrebi de cate ori mai putem spune te iubesc.
Iar ariadna, nici nu stii cata dreptate are cand spune ca nu poti iubi pe nimeni, daca tu nu te placi. iubesti/ pe tine insuti/insati. Pare aroganta la suprafata, dar dedesubt e stiinta.

Anonim spunea...

Ce-i cules va creste iarasi,
Mai traieste ce-i rapus,
Cei furat va mai ramane,
Ce s-a dus, s-a dus.
------
Ce-i nascut din mare seaca,
Frumusetea a apus,
Si ce dai iti arde palma,
Ce s-a dus, s-a dus.
-----
Ce-a fost nalt cade-n ruina,
Ce-a fost spus este nespus,
Ce e drept nu stie nimeni,
Ce s-a dus, s-a dus.
-----
Ce- ce pot nu stau s-aleaga,
Pentru noi alegeri nu-s.
Noi iubim numai ce pierdem,
Ce s-a dus, s-a dus.
Peter Beagle

suzana spunea...

surya, frumoasa poezie, multumesc

Anonim spunea...

bonjur, nu cred ca se "satura" cineva sa spuna cand iubeste si nici sa auda despre faptul ca este iubit/-a..
Mie, de exemplu, imi place foarte mult ca nici nu pot sa spun mereu.. imi iese doar din preaplinul trairii sa zic. Dar nici nu aud asa des, incat expresia sa cada in desuetudine. Daca as auzi la fiecare pas "te iubesc"-uri (de toate felurile) as putea sa le consider ca "buna dimineatza".. forme fara fond. Chiar uram tuturor o BUNA dimineatza?!

Bonjour spunea...

bohodeanu nambar oan , nu cred ca exista vreun raspuns la intrebarea " de cate ori o sa mai putem spune te iubesc de-acum incolo? ".pentru ca nimeni nu stie de cate ori o sa mai iubesti sau de cate ori vei simti nevoia sa ii spui asta persoanei iubite.